Kom ga mee, dan gaan we samen de Herfst omhelzen

6 oktober 2022

Kom ga mee, dan gaan we samen de Herfst omhelzen 3

Het najaar begint zich aan alle kanten op te dringen. De eerste blaadjes die verkleuren, de dagen die korter worden in daglicht (op dit moment met 4 min. per dag), het wordt kouder en de lampjes moeten weer meer aan.

Het is wetenschappelijk bewezen dat verminderd zonlicht z'n weerslag heeft op ons brein en lijf.
- Hoe voorkom je een winterdip?
- Hoe voorkom je eenzaamheid?
Over deze onderwerpen sprak ik met verschillende bewoners en begeleiders.

‘Ik ben me heel bewust van deze donker wordende dagen. Er zijn een aantal bewoners op deze locatie die er erg veel last van hebben. Wat ik dan bewust doe is gekleurde kleding aan doen. Een bewoonster roept dan altijd; daar komt het zonnetje in huis’.

Begeleidster

Tijdens een potje Yahtzee breng ik het onderwerp van de ‘korter’ wordende dagen ter sprake bij twee bewoners. Een bewoner noemt gelijk ‘daar heb ik geen last van hoor, ik merk geen verschil’. Terwijl een andere bewoonster stiller wordt en zegt:

Ik heb daar veel last van. Ik ga veel minder vaak naar buiten bijvoorbeeld, want als het donker is heb ik geen overzicht buiten. Ook heeft pas een begeleidster met mij hierover gesproken en vroeg wat we hiermee kunnen doen. We hebben extra sfeerlampjes opgehangen en zijn aan het kijken of we een lichttherapie lamp kunnen aanvragen’.

Net als de Herfst ‘kleuren’ begeleiders daarin mee.

Wij passen ons aan de bewoners aan. Wat hebben zij nodig?’ Juist in deze periode van het jaar is het extra belangrijk om te zien en horen wat zij nodig hebben om gelukkig te zijn. Overdag proberen we bewoners mee naar buiten te nemen om in het daglicht te zijn en frisse lucht te halen. ’s Avonds maken we het binnen knus en gezellig met lampjes, spelletjes, filmavonden en dergelijke. Zo bekrachtigen we de gezelligheid van de donker wordende dagen.  

Herfst en winter wordt door eenieder anders ervaren en voor ieders ervaring is plaats. Met aandacht, begrip en gezelligheid proberen we eenzaamheid te voorkomen.


Misschien ook interessant:

Kom ga mee, dan gaan we samen de Herfst omhelzen 4

Betere begeleiders maken!

Kom ga mee, dan gaan we samen de Herfst omhelzen 5

Raak!

Kom ga mee, dan gaan we samen de Herfst omhelzen 6

Zomer