Betere begeleiders maken!

24 oktober 2023

Betere begeleiders maken! 1

Rosalie woont binnen Ensõ en is lid van de cliëntenraad binnen Ensõ. Binnen de cliëntenraad vergadering deelt zij over haar opleiding.

Ik volg de opleiding tot ervaringsdeskundige. Dit doe ik in Nijmegen op de HAN op STERKplaats’

Op maandag, woensdag en donderdag ga ik van 09.30-16.00 uur naar school. Ik bereid hier presentaties voor en geef workshops aan de klassen van de opleiding Social Work. Ik vertel dan hoe het is om met een beperking te leven. In de hoop dat ze betere begeleiders worden. Ook geef ik presentaties bij andere opleidingen, bijvoorbeeld bij verpleegkunde. Want zij krijgen ook te maken met mensen met een beperking.

Ik heb een hele leuke klas. Met sommigen klasgenoten doe ik ook leuke dingen buiten school om. Ik vind het belangrijk om nieuwe dingen te leren en te blijven ontwikkelen.

De opleiding duurt drie jaar, maar je kan er ook langer over doen. Je kan er ook voor kiezen om te blijven na drie jaar.

Na de opleiding gaan sommige mensen werken als ervaringsdeskundige. Bijvoorbeeld bij een zorginstelling. Ik weet nog niet hoelang ik wil blijven en wat ik na de opleiding ga doen. Daarvoor ben ik me nu aan het oriënteren wat me leuk lijkt’. 

De andere leden stellen nadien mooie vragen aan Rosalie om nog meer infomarie te krijgen. Zo vertelt Rosalie dat de opleiding haar enorm helpt om haar handicap te leren accepteren. Er worden op school mooie en soms ook pijnlijke gesprekken over gevoerd.

Reis je zelf naar Nijmegen? Is een vraag die een andere bewoner stelt. ‘Ja, dit heb ik op de woonlocatie geleerd’, verteld Rosalie. Ze gaat zelf met het openbaar vervoer naar de opleiding. Hier is Rosalie ook erg trots op.

Rosalie;

‘Ik ben onwijs blij dat ik deze stap heb genomen. Ik kan iedereen de opleiding aanraden, maar je moet er wel zelf echt voor open staan!’


Misschien ook interessant:

Betere begeleiders maken! 2

Betere begeleiders maken!

Betere begeleiders maken! 3

Raak!

Betere begeleiders maken! 4

Zomer