Er zijn

31 mei 2022

Er zijn 3

Er zijn, het is niet weinig, ook niet veel… maar soms…. is het alles. 

Wij mensen zijn sociale wezens. We doen graag dingen voor en met elkaar. Als je een ander kan helpen is dat niet alleen fijn voor de ander, maar ook voor jezelf. Het geeft je een gevoel dat je ertoe doet, maar ook een gevoel van trots of plezier.

Het maakt niet uit of het een groot gebaar is of klein, als het maar bij jou past. Of zoals Loesje zegt: Wees jezelf er zijn al anderen genoeg. 

In ons werk is er zijn ook heel belangrijk. Door de een klein gebaar kan al blijken dat we de ander ZIEN en ER ZIJN.

Zo waren de deelnemers van onze lunchroom ‘het College’ er ook voor een Oekraïense vrouw. Begeleidster Hilda vertelde dat ze lang liep en onze taartenvitrine zag. Ze was gelijk geïnteresseerd en vroeg in deels Engelse woorden wat een hele taart kost. Ze zocht namelijk een taart voor de verjaardag van haar zoon.

De deelnemers van de lunchroom waren gelijk oprecht geïnteresseerd in haar verhaal. Men kwam er allemaal omheen staan en hoorde haar verhaal. Zij is met haar kinderen gevlucht en woont nu op een van de twee cruiseschepen aan de Rijnkade bij de Nelson Mandelabrug, waar 280 Oekraïners opgevangen worden die op de vlucht zijn geslagen voor het oorlogsgeweld in hun land. Haar man is nog in Oekraïne.

Er zijn 4

Op de dag dat zij de taart kwam halen, was iedere deelnemer in spanning. Er is een kaart gemaakt met in het Oekraïens gefeliciteerd geschreven. ‘Zou ze de taart mooi vinden’? De taart die met veel liefde door de deelnemers is gemaakt en als geschenk aan de vrouw wordt meegegeven.

De vrouw huilde van blijdschap en nam Hilda in haar armen. Zeker was ze er heel blij mee.

De oorlog is er en hij is ook heel dichtbij.

Met dit grootste gebaar werd deze moeder met haar kinderen gezien.

Iedereen werd er stil van en voelde de emoties van de vrouw dat ze gezien werd. Zij waren er voor haar en haar gezin.

Je kan een ander helpen door wat je zegt, door wat je doet voor de ander of een voorbeeld zijn voor de ander in je levenswijze.

Hoe kan jij ‘ER ZIJN’ voormensen om je heen?


Misschien ook interessant:

Er zijn 5

Betere begeleiders maken!

Er zijn 6

Raak!

Er zijn 7

Zomer