Een ‘maatje’ meer?

8 maart 2023

Een ‘maatje’ meer? 3

Veel van onze bewoners missen iemand in hun leven om leuke dingen mee te doen. Want het is fijn als er regelmatig iemand tijd voor je heeft, een maatje dus!
Een paar voorbeelden van wensen van onze bewoners:
 
Judith is een gezellige, 43 jarige dame van Indiase komaf. Ze heeft helemaal geen netwerk maar houdt ontzettend van gezelligheid. Zij zoekt een maatje om leuke dingen mee te doen die geen geld kosten, zoals een leuke wandeling of een bezoek aan de kinderboerderij. Contact met mannen vindt ze lastig dus haar voorkeur is een vrouwelijk maatje. Judith houdt ontzettend veel van humor en vindt het leuk als mensen niet zo stijf zijn; doe maar lekker gek!

Jim: ‘Ik zoek een maatje met wie ik af en toe gezellige dingen kan doen, zoals samen naar de markt, samen wat drinken of samen een wandeling maken. Muziek is echt mijn passie. Ik vind het leuk om muziek te draaien als radio-dj, om te zingen en om gezellig koffie te drinken met de mensen om mij heen. Ook vind ik het leuk om samen een serie te kijken of om samen naar de stad te gaan en een visje te eten op de markt. Ik hou echt van gezelligheid en om lekker grapjes met elkaar te maken’.

Inge: ‘Het liefst zoek ik een vrouwelijk maatje rond mijn leeftijd van 30 jaar. Ik zou het leuk vinden om af en toe gezellige dingen te doen, zoals naar de film, naar de stad of ergens wat eten of drinken’. 

Kook vrijwilliger: Voor locatie de Utrechtsestraat waar we samen met onze bewoners koken en eten, zoeken we vrijwilligers die het leuk vinden om te koken samen met een van de bewoners. Natuurlijk eet je nadien zelf ook gezellig mee!

Dat zijn leuke oproepen, maar wat zijn maatjes nu precies?

Maatjes zijn betrokken vrijwilligers die tijdelijk het leven van een ander verrijken.

Maatjes zijn er in alle soorten, bijvoorbeeld:

Maatjes die anderen laten lachen.

Maatjes die meegaan naar moeilijke dingen.

Wandelmaatjes

Leesmaatjes

Boodschappenmaatjes

Huiswerkmaatjes

Sportmaatjes.

Als je iets wil doen voor een ander, kun je maatje worden!

Belangrijk is dat de klik er is! Dat je samen goed met elkaar kunt opschieten en veel leuke dingen met elkaar kunt doen. Alles is erop gericht om onze bewoners plezier en zelfvertrouwen te geven.

Wie zijn onze bewoners?

De bewoners binnen Enso zijn boven de 18 jaar en hebben veelal een licht verstandelijke beperking en/of onbegrepen gedrag. Ze komen heel zelfstandig over waardoor ze in de maatschappij vaak worden overvraagd en overschat. Vaak hebben zij geen netwerk of vinden het moeilijk het contact te onderhouden. Daarom is het zo prettig om met een maatje op pad te gaan.

Waarom maatje worden?

Door iemand je tijd en aandacht te geven, maak je een wereld van verschil. Wat is het mooiste aan maatje zijn? Jullie verrijken elkaars leven. Jullie geven elkaar het gevoel ertoe te doen.

Als maatje sta je wekelijks of tweewekelijks klaar voor iemand die wat extra aandacht, ondersteuning of begeleiding nodig heeft. De klik is het belangrijkste. En wat jullie doen, bepalen jullie samen.

Als je goed kunt luisteren en het leuk vindt om samen ontspannende, alledaagse dingen te doen, ben je geschikt als maatje. Bij maatjes staan menselijkheid en gelijkwaardigheid centraal. Het draait om persoonlijk contact. Warmte, humor, aandacht, tijd, respect en begrip zijn belangrijk. Maatjes voelen zich allebei beter door hun ontmoetingen.

Als je maatje/vrijwilliger wordt binnen Enso;

  • krijg je een overeenkomst met heldere afspraken
  • ben je goed verzekerd tijdens je moment als maatje of vrijwilliger
  • krijg je begeleiding van een professionele collega
  • eenmaal per jaar training om kennis te krijgen over mensen met een licht verstandelijke beperking en het omgaan met onze methodiek zorg met compassie
  • attenties zoals een kerstpakket is er natuurlijk ook voor jou!

Ben jij degene die zijn of haar talenten wil doneren?

Stuur ons dan een mail: info@enso-zorg.nl

Namen zijn i.v.m. de privacy van de bewoners fictief.


Misschien ook interessant:

Een ‘maatje’ meer? 4

Betere begeleiders maken!

Een ‘maatje’ meer? 5

Raak!

Een ‘maatje’ meer? 6

Zomer