Zomer

20 juli 2023

Zomer 3

Vakantie, een periode van vrije tijd. Een periode waarin er even niet gewerkt hoeft te worden. Een ontspanningsperiode, een tijd om te recreëren voor een ieder op zijn of haar eigen manier.

Ook een periode die voor onze bewoners lastig kan zijn. Wij, begeleiders leggen onze gewone dagelijkse activiteiten even stil. De zorg voor onze bewoners zou dan anders kunnen worden. Hoe regelen begeleiders dat de vakantie wel een prettige tijd voor onze bewoners kan zijn? En dat hun dagelijkse activiteiten waar ze zorg bij nodig hebben gewoon door kunnen lopen?

Begeleidster Kastanjelaan;  
Als ik met vakantie ga, neemt een andere begeleider de taken op zich. We dragen lopende dingen aan elkaar over. We benadrukken altijd dat de bewoner bij iedere begeleider terecht kan! Wel is het fijn om één iemand te hebben die het overzicht houdt.

Begeleidster Weverstraat;
Helaas gaan onze bewoners niet veel op vakantie. Dit kan verschillende redenen hebben. Niemand om mee op vakantie te gaan, geen budget voor vakantie, maar ook hebben sommigen er geen behoefte aan. Die voelen zich thuis op de woonlocatie het fijnst.
Daarom vinden wij het als team belangrijk om in de zomerperiode extra leuke dingen te doen. Bijvoorbeeld door samen te koken, wandelen, spelletjes te doen, gezamenlijk ijs eten of te kliederen met verf op een groot doek.

De mensen die wel op vakantie gaan zijn daar vaak al maanden van te voren mee bezig.  

Samen met begeleiding wordt er gekeken in een vakantieboek of gids van een reisorganisatie speciaal voor mensen met een beperking. Zo kunnen onze bewoners wel op vakantie met de juiste begeleiding.

Samen wordt er gekeken naar een datum, budget en wat de reisorganisatie aanbiedt.

Begeleiding ondersteunt vooraf in de medicatie, zodat er voldoende is en de organisatie ervan op de hoogte is. 

Vaak mogen we meegenieten van hun vakantie op afstand door een opgestuurde kaart aan de rest van de bewoners en de begeleiding. Maar ook door de voor- en napret met hen te delen.

Lou: ‘Ik weet wat ik moet inpakken, daarvoor heb ik een lijst die ik elk jaar weer gebruik.
Het was een leuke vakantie in Italië, de groep was minder leuk dan vorig jaar, maar ik heb er zelf wat leuks van gemaakt!’

Begeleiders gebruiken de vakantie ook vaak om zich te bezinnen. Nadenken over je loopbaan, je privéleven en wat je daarin wellicht stoort, wat ze bevalt of wat ze de laatste tijd gemist hebben.

Zo kan een ieder met nieuwe mooie doelen voor zichzelf weer fris starten!

Namens Ensõ, wensen we jullie allen een mooie periode.

Even stilstaan of genieten van de reis en nieuwe inzichten ontvangen.

Wij willen iedereen een fijne zomer wensen!


Misschien ook interessant:

Zomer 4

Zomer

Zomer 5

Smakelijke ontmoeting

Zomer 6

Zie je mij?